שברי מאמץ נפוצים יותר בעצמות שנושאות משקל, כלומר ירך, שוק וכף רגל. שברי מאמץ נפוצים אצל ספורטאים מקצועניים, אך גם אצל חובבנים שהעמיסו יותר ממה שכדאי מבחינת העומס המשקלי בזמן פעילות גופנית.
שברי מאמץ הם סדקים זעירים בעצם הנגרמים מפעולה עם עומס שמופעל על אזור מסוים בגוף. לא מדובר בשבר של עצם (כמו לשבור יד או רגל) ופחות כואב אך בהחלט דורש טיפול ובדיקת רופא. שברי מאמץ נוצרים כתוצאה ממאמץ גבוה ומפעולות חוזרות. למשל, נשיאת משקל כבד. שבר מאמץ נראה כסדק קטן מאוד או קו כספי. באנגלית נקרא: Hairline fracture – ולכן מכונה שבר בצורת קו שיער. שברי מאמץ נפוצים בעיקר בעצמות שנושאות משקלים כבדים כמו השוקה, עצמות המסרק בכף הרגל ולעתים בעצם הירך
איך שבר מאמץ מרגיש בעצם?
- כאבים ונפיחות באזור הפגוע
- רגישות במגע באזור הפגוע
- כאב שמתחיל בזמן פעילות מאומצת באזור הפגוע ובעת מנוחה הכאב נרגע
- במקרים מסוימים הכאב יכול להופיע גם בזמן הליכה לא מאומצת, או אפילו בזמן מנוחה
אם שבר מאמץ לא מטופל בזמן, הכאב יכול להפוך להיות עוצמתי. יש גם סיכון שהשבר יכול להתקדם לגדול ולהשפיע על חלק גדול יותר.
איך מאבחנים?
לרוב, כאשר מדובר באדם שהיה פעיל יותר מבדרך כלל ניתן לשער כי מדובר בשבר מאמץ, אך על מנת לקבוע בוודאות יש לעשות בדיקות הדמיה.
צילומי רנטגן (X-ray) – לרוב ניתן יהיה להבחין בשברי מאמץ רק לאחר כמה שבועות, לפעמים יותר מחודש עד שיופיעו עדויות לשברי מאמץ בצילומי רנטגן.
סריקת עצמות – זאת הבדיקה המוכרת והידועה, בה מקבלים מנה קטנה של חומר רדיואקטיבי. החומר נספג באזורים הרלוונטיים ואז ניתן לראות אזורים צבועים בלבן במסך. אלו האזורים שבהם יש שבר מאמץ.
הדמיית תהודה מגנטית (MRI) – בדיקת MRI משתמשת בגלי רדיו ושדה מגנטי חזק כדי ליצור תמונות מפורטות של העצמות והרקמות הרכות. בדיקת MRI נחשבת לדרך הטובה ביותר לאבחן שברי מאמץ. זה יכול לדמיין פציעות מתח בדרגה נמוכה יותר (תגובות מתח) לפני שצילום רנטגן מראה שינויים. סוג זה של בדיקה גם מסוגל להבחין טוב יותר בין שברי מאמץ לבין פציעות רקמות רכות.
טיפול בשברי מאמץ
הדרך הכי טובה לטפל בשברי מאמץ היא להפחית עומסים. למשל, אזור שנפצע לעתים קרובות אצל רצים הוא השוקיים ברגליים, אם יש שבר מאמץ בשוק אז מנוחה תביא להחלמה. ובדומה לכך גם שבר מאמץ בכף הרגל, מנוחה היא הפיתרון המומלץ וברוב המקרים מה שניתן לעשות. במקרים חריגים, יש צורך בניתוח כדי להבטיח ריפוי מלא בסוגים מסוימים של שברי מאמץ. במיוחד באזורים בגוף עם אספקת דם לקויה. ניתוח הוא גם אפשרות עבור ספורטאים מקצוענים, שרוצים לחזור לפעילות מהר יחסית.
חשוב לתת לעצם זמן להחלים. זה עשוי להימשך מספר חודשים ואף יותר. בינתיים:
מנוחה – לתת לאזור הפגוע לנוח, לא לשאת משקלים כבדים.
קרח – כדי להפחית נפיחות ולהקל על הכאב, מומלץ להיוועץ עם רופא, עשוי להמליץ על השמת שקיות קרח על האזור הפצוע לפי הצורך – 15 דקות כל שלוש שעות.
המשך פעילות – מומלץ לבצע פעולות אשר אינן דורשות הפעלת עומסים על האזור הפגוע. בהמשך ניתן להתקדם כאשר לפעילויות אחרות כמו ריצה או ספורט עצים יותר